Oppsummering av møte om automatisk teksting 18. februar 2021

Skrevet av Simen Myran Sørvig , 19. februar, 2021
Torsdag 18. februar inviterte Unit til informasjons- og erfaringsdelingsmøte om løsninger for automatisk teksting av video. Her følger en liten oppsummering av det som ble presentert og diskutert i møtet.

NORDUnet-anbud for eksisterende videotjenester  

NORDUnet jobber med en felles anskaffelse for de nordiske landene som skal fungere med de onprem-tjenestene som de tilbyr i sin VMS-portefølje. For sektoren i Norge vil det si Mediasite og Kaltura. Om anskaffelsen vil kunne dekke behov for autoteksting utenfor disse systemene må undersøkes nærmere. 

For at det skal være et poeng å kjøre et felles nordisk anbud vil det bli kåret kun én vinner av konkurransen, så det gjenstår å se om denne vil være «god nok» på norsk. 

Løsninger i Panopto  

Panopto har et verktøy for automatisk teksting som er inkludert i prisen. Verktøyet støtter norsk, men har høyest nøyaktighet på engelsk. Det har i likhet med de fleste andre tilbydere problemer med norske dialekter.

Løsningen er også gjenstand for personvernvurdering, men vi har tro på at den vil kunne godkjennes.  

Bruk av rammeavtale for kjøp av software  

Som et alternativ til løsningene som kommer fra NORDUnet og Panopto finnes det en mulighet til å kjøpe tekstetjenester gjennom "rammeavtale for forhandler av programvare".  

Avtalen er i utgangspunktet tiltenkt kjøp av normal brukerprogramvare. Dersom det kjøpes tjenester utover et rent SW-kjøp så bør det egentlig kjøres en anskaffelse. Rammene for avtalen er ikke helt tydelige, så i tvilstilfeller må det vurderes om omfanget går utover det som avtalen er laget for. 

Dette alternativet vil være mest aktuelt for de som trenger å dekke et behov midlertidig frem til mer permanente alternativer finnes. 

Hvis det viser seg at løsningene fra NORDUnet og Panopto ikke dekker behovene, vil Unit vurdere å kjøre et eget anbud om sektoren ønsker det. 

Tredjepartsløsninger i markedet og erfaringsdeling 

Flere i sektoren, blant annet NTNU, har gjort tester av ulike tjenester for automatisk teksting.  

UiO har utviklet en egen løsning basert på Google speech to text. Ta kontakt med Dagfinn Bergsager og/eller Tomm Eriksen for spørsmål rundt dette. 

Norges idrettshøgskole har gjort seg noen erfaringer med teksting i Studio i Canvas. 

Ved spørsmål eller ønske om mer informasjon, send en mail til kontakt@unit.no så kan vi formidle kontaktinfo til relevante personer. 

Skrevet av Simen Myran Sørvig , 19. februar, 2021

0 kommentarer

Skriv ny kommentar

Bruk av kommentarfeltet på Unit-bloggen. Vi ønsker kommentarer og spørsmål til våre bloggsaker velkommen, og setter pris på engasjement rundt det vi jobber med i Unit. Vi ønsker at du bruker fullt navn. Vi skal også svare på saklige spørsmål etter beste evne. Det er likevel noen kjøreregler. Vi tillater ikke: · Kommentarer som ikke er relevante for saken eller Units virksomhet · Ufin språkbruk, trakassering og personangrep · Spam, reklame og andre lenker til eksterne nettsteder som ikke er relevante for saken · Innlegg som bryter med norsk lov · Innhold som bryter med tredjeparts opphavsrettigheter/immaterielle rettigheter Kommentarer som bryter med våre retningslinjer, vil bli fjernet.