20 år med eduroam – et internasjonalt eventyr

Med eduroam – education roaming – kommer du deg automatisk på nett, enten du er på din egen institusjon, på flyplassen, eller på besøk hos en annen utdannings- eller forskningsinstitusjon. Du trenger ikke foreta deg noe, tilkoblingen skjer automatisk, og du kan være trygg på at nettforbindelsen er sikker.

24. november 2023

Dette gjelder ikke bare i Norge, men over hele Europa, og i store deler av verden. eduroam er tilgjengelig på over 30 000 steder i mer enn 100 land. Det strekker seg ut over forsknings- og utdanningsinstitusjoner, og finnes for eksempel på biblioteker, sykehus og togstasjoner i enkelte land.

Europeisk tjeneste siden 2003

eduroam ble til i 2002 på initiativ fra Klaas Wierenga i SURF, Sikts nederlandske søsterorganisasjon. Wierenga ble senere innlemmet i Internet Hall of Fame for dette. Året etter ble eduroam tatt inn i produktporteføljen til GÉANT, den europeiske forskningsnettorganisasjonen.

Hvordan fungerer eduroam?

Alle institusjonene som er med i samarbeidet setter opp det trådløse nettverket sitt som eduroam, med autentisering via nasjonale servere. Som bruker installerer du eduroam på datamaskinen eller mobilen din via en app eller en nettside (gjøres ofte av IT-avdelingen hvis utstyret leveres fra institusjonen din). Da vil enheten din automatisk oppdage eduroam-nettverket og logge seg på. Nettverket kjenner igjen deg som eduroam-bruker, og sender en autentiseringsforespørsel til din egen institusjon, som gir deg tilgang - uansett hvor du befinner deg i verden.

Sikt leverer eduroam i Norge

Sammen med alle deltagende institusjoner leverer Sikt eduroam til norsk forskning og høyere utdanning. Per i dag er det i bruk ved alle universiteter og høyskoler i Norge, samt ved en rekke forskningsinstitusjoner, en del studentboliger, noen hoteller og 18 av Avinors flyplasser. Til sammen er det mer enn 450 tilkoblingspunkter.

Les mer om eduroam på sikt.no.

Aktuelt fra Sikt