Norsk-ugandisk samarbeid for bedre campusnettverk

I oktober inngikk Sikt og forskningsnettet i Uganda – RENU et samarbeid hvor målet er å dele kunnskap og lære av hverandres erfaringer om campusnett.

14. november 2023

Sikt har tilbudt vår lokalnett-tjeneste, Campus Network as a Service (CNaaS), i fire år. RENU har som mål å ta i bruk en tilpasset versjon av denne tjenesten i Uganda. Gjennom samarbeidet skal Sikt dele av våre erfaringer og kunnskap på området.

Tom A. Røtting, divisjonsdirektør for data og infrastruktur i Sikt, er svært fornøyd med det nye samarbeidet:

– Denne typen internasjonale samarbeid er viktig i for oss i Sikt. Det gir mer sammenhengende globale tjenester, og gir også viktig læring på flere områder som bidrar til at Sikt som leverandør til kunnskapssektoren blir enda bedre.

Personer fra RENU og campusnettavdelingen i Sikt

Omfattende nettverk i krevende forhold

I Uganda er forholdene litt annerledes enn i Norge. RENU har over 200 medlemsinstitusjoner, og mer enn 600 tilkoblede lokasjoner. Til sammenligning har Sikt 153 kunder med nettilknytning og mer enn 300 tilkoblede lokasjoner.

RENU har et omfattende nettverk. I motsetning til Norge finnes det heller ikke fiberkabler overalt. De er derfor gode på å tenke alternative løsninger – både ved hjelp av mikrobølgelinjer og wifi-hotspots som bruker 4G.

– Gjennomsnittsalderen for de 70 ansatte i RENU er bare 28 år! Det er en ung og voksende organisasjon, som minner meg om typiske gründerbedrifter. Vi i Sikt har mye å lære av måten de lager nye løsninger tilpasset deres forhold, sier Røtting.

Lærer av hverandre

Vidar Faltinsen, produktområdeleder for campusnett i Sikt, sier samarbeidet er viktig:

– Dette samarbeidet er spennende på mange måter. Vår erfaring med å bygge og levere en kompleks tjeneste som CNaaS, er svært interessant for RENU. Vi utvikler også verktøy for overvåkning og drift som kan komme RENU til nytte. De på sin side løser tekniske problemer på måter vi ikke har tenkt på. Her er det toveis læring på høyt nivå.

Målet er at RENU skal være ferdig med den første installasjonen av CNaaS hos en kunde i Kampala innen mars 2024. Februar 2024 tar en norsk delegasjon turen til Uganda. Da får de sett hvordan RENU ligger an med installasjonen av sin versjon av campusnett og lære enda mer om hvordan de jobber.

– Det er umulig å spå det fulle utfallsrommet her, men garantert vil begge parter lære masse av hverandre i dette spennende prosjektet, avslutter Faltinsen.

Samarbeidet er en del av et større prosjekt som er støttet av GÉANT, paraplyorganisasjonen for de europeiske forskningsnettene. Både Sikt og RENU er nasjonale forskningsnett, også kalt NREN (National research and education network).

Aktuelt fra Sikt